Peru

(5  - 26 september 1997)

Engels
Tekst
Home

Op vrijdag 4 september was het dan eindelijk zover. Na 6 maanden uitkijken en een voorbereiding van veel lezen over Peru en de nodige spullen aanschaffen, kon ik vertrekken. Ik heb de reis geboekt bij Explore, een reisorganisatie uit Engeland die reizen organiseert over de hele wereld en deze onder andere verkoopt in Europa en Amerika.

 

Het begon goed, want een dag van te voren werd ik gebeld door Explore dat ik in Parijs 2 uur vertraging zou hebben. Vliegreis zou via Parijs en Bogota naar Lima gaan met Avianca (Colombiaanse vliegmaatschappij). Om 10:30 was ik in Parijs en om 12:30 zat ik met m’n zus, die in Parijs woont, te lunchen in buurt van Port Maillot. Tijd genoeg, want met die 2 uur vertraging zou ik om 5 uur vertrekken. Afijn om 3 uur was ik terug op het vliegveld en om 5 uur nog geen vliegtuig te zien. Om 6 uur kwam eindelijk het vliegtuig, vervolgens uitladen , schoonmaken en tanken. Goed om 19:30 mochten we erin. Eerst kregen ze de voordeur niet dicht, vervolgens moest de bagage toch nog maar ingeladen worden en toen kregen ze het bagageluik niet meer dicht. Om 21:30 mochten we er weer uit en om 22.30 er weer in om dan om 23.00 eindelijk te vertrekken. Verder heb ik niets te mopperen want het was een vliegtuig van een jaar of 4, lekker rustig en service was goed.

In Bogota mocht ik op kosten van Avianca naar het Sheraton. We arriveerden om 3:00 plaatselijke tijd (9:00 hier, want het tijdsverschil is 6 uur terug). Om 4:30 na een fikse douanecontrole waren we in het hotel en konden we 2 ½ uur slapen, want om 9:30 zou mijn volgende vlucht vertrekken. Laatste stukje van de herdenkingsmis van lady Di nog gezien. Na verder een vlucht zonder problemen was ik om 14:00 in Lima. Taxi naar het hotel genomen en na ongeveer 36 uur reizen was ik eindelijk op mijn bestemming.

map Peru

Kaart van Peru (met dank aan Lonely Planet)

 

‘s Avonds de rest van de groep ontmoet tijdens het eten. Deze waren er al een dag en hadden een tour door Lima gemaakt en het goud-museum bezocht. Wat ik van hun begreep, was het aardig maar niet spectaculair, dus had ik niet zoveel gemist. De groep bestond uit zes Ieren, acht Engelsen, 2 Amerikanen en 2 Nederlanders. Ik had op indeling geboekt en werd ondergebracht met een Amerikaanse jongen, Scott. Bij het eten heb ik gelijk 2 typisch Peruaanse gerechten geprobeerd, namelijk Cevische en Pisco Sour. De cevische bestaat uit kleine stukjes, rauwe witvis aangemaakt met citroen en uien. Ik vond het erg niet lekker. De Pisco Sour is een drankje, dat bestaat uit brandy met opgeklopt ei en is absoluut aan te raden.

 

Dag 2 vertrek uit Lima met de bus. Allereerst zijn we naar de opgravingen van Pachacamac gereden. Deze ruines bevinden zich een 30 km ten zuiden van Lima en stammen uit de periode 500 na Cristus tot ongeveer 1500. Het ligt aan de kust en geeft een aardig uitzicht over de uiterste sloppenwijken van Lima. Over de Pan American highway zijn we verder naar het zuiden gereden om die dag in Paracas te eindigen. De volgende ochtend was het vroeg op (een uur of 6) om de boot te nemen naar een stel eilanden ongeveer een 40 minuten varen van de kust. Deze eilanden de Ballesteras eilanden zijn onderdeel van een natuurreservaat. Bewoners zijn vogels, zeeleeuwen en een stel penguins. De uitwerpselen van de vogels worden één keer per jaar van de rotsen afgehaald om tot kunstmest te worden verwerkt.

 

  Zeeleeuwen                           Vogels

Penguins

Ballesteras eilanden

 

Eenmaal terug hebben we de bus genomen en zijn op weg gegaan naar Ica. Daar zijn we gestopt en hebben in het regionaal museum mummies, schedeles en textiel bewonderd. Het klimaat blijkt zo droog te zijn dat allerlei zaken eeuwenlang bewaard kunnen blijven zonder weg te rotten. Vervolgens hebben we even ten zuiden van Ica een wijngaard bezocht waar ook de Pisco gemaakt wordt. Na de lunch zijn we weer in de bus gestapt en vond de volgende stop bij een oase, Huacachina plaats. Peru kent drie geografische gedeeltes, namelijk: woestijn, de hoogvlakte en regenwoud. De woestijn bevindt zich langs de kust en loopt van boven Lima tot aan Chili in het uiterste zuiden.

 

Oase Huacachina

Huacachina

 

Deze dag zijn we geëindigd in Nazca.Nazca staat bekend om de Nazca lijnen. Dit zijn figuren in de woestijngrond, die gemaakt zijn door donkere stenen uit de grond te verwijderen zodat alleen lichte stenen overblijven. Over de betekenis en oorsprong verschillen de meningen: een astronomische kalender, eerbetoog aan de goden of een boodschap voor buitenaardse wezen. De tekeningen zijn waarschijnlijk gemaakt in de periode 900 voor tot 600 na Christus.

De volgende dag zijn we met een 4 persoons Cessna van 15 jaar omhoog gegaan om de lijnen te bekijken. Ik was blij dat ik geen ontbijt had genomen omdat de piloot op een hoogte van 150 meter met steile bochten rond de figuren vloog. Saillant detail is dat begin september een stel Duitsers om zijn gekomen die met 2 ongelicensieerde vliegtuigen omhoog zijn gegaan en die op elkaar geklapt zijn vlak boven de "aap". Verkeerde manier van geld besparen ?

      

Nazca aap                                     Nazca Astronaut

   Aap                          Nazca lijnen                                Astronaut

 

Onderweg op de "Pan American highway" merk je door de verschillende politie-controles goed hoe bezorgd men In Peru nog steeds is over veiligheid. Terrorisme is redelijk in de kiem gesmoord, maar er worden geen risico's genomen. De president, Fujimoro is eigenlijk een dictator maar veel mensen zijn heel tevreden over hem omdat hij het land weer rustig heeft gekregen en daar profiteren de mensen van omdat ze een beter bestaan krijgen met een aantrekkende economie en stijgend toerisme. Daarnaast zijn bij die controles  natuurlijk ook een aantal mensen, die wat extra geld willen verdienen, betrokken. In een land met veel armoede bestaat ook veel corruptie. Opmerkelijk vond ik dat je eigenlijk niet meer bedelaars ziet, dan hier in Europa.

Dertig km ten zuiden van Nazca hebben we de begraafplaats Chauchilla bezocht. Hier zijn we geconfronteerd met talloze mummies in tombes en zie je overal verspreid nog botten liggen. Ook hier zijn deze overblijfselen, dankzij het droge klimaat goed bewaard gebleven.

 

Chauchilla begraafplaats

Chauchilla begraafplaats         

 

De nacht hebben we doorgebracht in Puerto Inca, een oude inca-haven in de "middle of nowhere" waar iemand een hotel heeft neergezet. Vanuit deze haven werd  vis door lopers verder gebracht en was binnen een dag in bijvoorbeeld Machu Picchu.

Dag 6 busrit van 250 km naar Arequipa (2300 M). In Arequipa hebben we volgende dag een klooster bezocht, Santa Catalina en hebben de mummie Juanita gezien. Juanita is een paar jaar gelden gevonden na een vulkaanuitbarsting waarbij een gedeelte van de ijskap is gesmolten. Zij is destijds geofferd aan de goden en is de meest intacte mummie ooit gevonden dankzij het ijs waarin zij zich bevond. Arequipa wordt omringd door 3 vulkanen, die voor een prachtig zicht zorgen maar je wel doen realiseren hoe kwetsbaar de stad is. Verder hebben we hier de markt bezocht en dat was interessant, maar wel een plek die je beter niet alleen kan bezoeken en waar je goed op je spullen moet letten.

 

Dag 7 met het vliegtuig naar Juliaca. Hier zijn we echt de hoogte ingegaan en maakten we kennis met het tweede gedeelte van Peru, de hoogvlakte (altiplano in het Spaans) en de bergen. Via een korte stop bij de begraafplaats Sillustani Chullpa Tower zijn we naar Puno gereden. De begraafplaats ligt aan het meer van "Umayo" en dat is op 3830 mtr. eigenlijk het hoogste meer te wereld. Puno ligt aan het Titicaca meer en dat is op 3800m het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Vooral de eerste 2 dagen merk je dat elke stap op een dergelijke hoogte vermoeiend is. Een populair gerecht hier is forel afkomstig uit het meer. Hier maakten we het foto-tourisme voor het eerst mee.

 

Sillustani

Touristen-pose bij Sillustani

 

Bij Sillustani troffen we dit meisje aan dat zich speciaal voor foto's uitgedost had en daar geld mee probeerde te verdienen. Puno is de stad waar ontzettend veel wollen truien worden aangeboden. Hier kan je ook truien kopen van Alpaca-wol. Alpaca's zijn een soort lama's en daar wordt prachtige wol vanaf gehaald. Deze truien zijn hier voor schandalig lage prijzen te koop. Voor een trui van Alpaca-wol ben je ongeveer 25 a 30 gulden kwijt

Dag 9 is gestart met een boottocht van 3 ½ uur over het Titicaca meer naar het eiland Taquile. Onderweg zijn we nog even gestopt bij het Uros eiland. Dit is een eiland dat bestaat uit een laag riet van ongeveer een meter dik. Hier leeft men voornamelijk van het tourisme. Het Taquile eiland is een eiland waar de bewoners nog volgens oude (sommige zeggen Inca) cultuur leeft. De bevolking leeft van de landbouw en het maken van kleding. Afgezien van zonnepanelen en cola zie je geen moderne dingen. Je ziet iedereen overal breien, zowel mannen, vrouwen als kinderen. We hebben hier de nacht doorgebracht bij één van de lokale families. De volgende dag zijn we teruggegaan naar Puno en was de rest van de dag vrij om bijvoorbeeld nog meer truien te kopen. Ik had helaas teveel bagage meegenomen om meer kleding te kopen.

 

Taquile kinderen

Twee kinderen op Taquile waarvan het meisje mij een armbandje verkocht heeft

 

Dag 11 met de trein van Puno naar Cuzco. Dit is een afstand van ongeveer 250 km met een 40-tal stations door de bergen. Het begon wel grappig want in Juliaca besloten ze om de trein te gaan repareren. Dit duurde ongeveer 2 uur, zodat de gehele reis naar Cuzco ongeveer 14 uur in beslag nam. Het was een dieseltrein, die ook nog eens over een behoorlijke hoogte moest gaan, dus dat schoot niet op. Onderweg had je wel een prachtig uitzicht over de bergen en de hoogvlakte. Het hoogste punt in deze reis was 4300m.

 

Peru staat bekend om de enorme Inca-cultuur. Cuzco was de hoofdstad van het Inca-rijk. De Inca's hadden een bloeiperiode van ongeveer 1400 tot 1532. In dit jaar werd het rijk veroverd door de spanjaarden onder aanvoering van Franciso Pizarro. In ongeveer 100 jaar bouwden de Inca's een rijk op vanuit Cuzco dat zich uitstrekte tot aan Quito in Equador in het noorden, west grens Colombia, het noord-westen van Beazilië en een gedeelte van Chili in het zuiden. Kenmerk van dit rijk was dat de Inca's een strakke administatieve, bestuurlijke organisatie net een netwerk van wegen opzetten, zoals in die tijd nergens ter wereld nog te vinden was. Dit gecombineerd met de hoge mate van beschaving maakt de Inca's tot een unieke beschaving.

 

In en om Cuzco hebben we de volgende dag een tour gedaan. Cuzco staat bol van de Inca-ruines, zoals Sacsayhuaman ook wel uit te spreken als "sexy woman", en Spaanse kerken. Het is beslist de mooiste en leukste stad van Peru. De Spanjaarden hebben in hun oneindige wijsheid helaas wel veel verwoest, maar hebben wel weer hele mooie kerken neergezet. In de stad zie je nog wel veel gebouwen, die duidelijk op restanten van Inca gebouwen zijn neergezet. Deze herken je aan de grote sten, die perfect op elkaar passen en waarbij geen cement wordt gebruikt. Daarnaast lopen de muren van buiten naar binnen omdat dit ten goede komt van de stevigheid en dat is hard nodig in een gebied dat aardbeving gevoelig is. De stad heeft nog veel koloniaal uitziende gebouwen. Cuzco is ook uitermate geschikt om eens lekker uit te gaan en dat hebben we die avond ook geweten.

 

De volgende dag konden we een keuze maken of gaan raften gevolg door een bezoek aan Pisac, een heilige Inca-plaats of een vrije dag om Cuzco verder te bekijken. Ik heb voor de vrije dag gekozen en ben naar het archeologisch museum geweest en naar de markt. Op de markt is werkelijk alles te vinden wat je, je maar kan voorstellen is en is absoluut aan te raden.

 

Cuzco cathedraal                               Inca funderingen

           Cathedraal van Cuzco                                         Inca-fundamenten in de stad

 

Overal in de stad zie je restanten van de Inca's. De meeste kerken zijn in slechte staat en  omdat er weinig of geen geld is voor restauratie zal dat voorlopig ook wel zo blijven. De volgende dagen van deze reis hebben we de Inca Trail gelopen en Machu Picchu, de heilige Inca-stad die nooit door de Spanjaarden is ontdekt, bezocht.

 

 

Machu Picchu

Klik op deze foto van Machu Picchu om het vervolg van de reis te zien

 

 

 

.

Laatste wijziging: 22-10-98


© 1998: Jeroen promo
(Verwijder de x voor email)