Home
Text

Amazing Thailand
( 24 mei - 13 juni 1998 )

Chiang Mai
Mae Hong Son
Bangkok deel 2
Kanchanaburi
Koh Tao
Bangkok deel 3

 

Op 24 mei 1998 was het dan eindelijk zover: ik kon vertrekken voor mijn eerste rugzak vakantie. Een stille wens heb ik dan eindelijk vervuld. Doel van de reis Thailand, benodigdheden:  een vriend, Rob die meeging, een ticket, paspoort en zo min mogelijk bagage bestaande uit een Rough Guide, larium pillen en wat kleren.

De larium pillen tegen malaria was ik natuurlijk al een paar weken van te voren begonnen te slikken, ondanks een moreel bezwaar tegen zware medicijnen met bijwerkingen en een resterend risico om toch malaria te krijgen.

We vlogen met Air Lanka in een uur of 11 eerst naar Colombo op Sri Lanka en na een overstap en nog 3 uur in het vliegtuig arriveerden we in Bangkok.

Lees verder welke prachtige verhalen je op de mouw gespeld kan krijgen en wat een indruk een "backpacking" vakantie achter laat.

 

Dag 1 Bangkok

Na vooraf genoeg over het vervoer naar de stad gelezen te hebben op internet, besloten we makkelijk om de trein naar de stad te nemen vanaf het vliegveld. Navraag leverde snel op hoe we via het Airport hotel bij de trein kwamen en dat stond ook goed aangegeven. Buiten gekomen kregen we de bekende dreun van de airco's na, want het was werkelijk bizar heet en vochtig (een graad of 38 met 80 a 90 % luchtvochtigheid). Op het stationnetje aangekomen ongeveer 200 meter vanaf de terminal, was het wachten tot het loket openging en toen konden we een kaartje kopen voor 5 Bath (iets meer dan 25c). Erg leuk is dan dat je alleen maar Thai op de borden ziet staan, dus op welk van de 2 perrons de goede trein aankwam was even een raadsel. Gelukkig kwamen we daar een Nederlander tegen die daar al meer geweest was en ons dat kon vertellen.

Bij aankomst op het station werden we gelijk belaagd door een aantal tuk tuk (motorische driewielers) rijders en taxichauffeurs. We hadden besloten om de eerste dag maar even wat luxer te doen en een taxi en een redelijk hotel te nemen.

Op het internet had ik een hotel, het Sawasdee Bangkok Inn, in de buurt van Kao San Road  de budget, toeristen buurt (Banglamphu) van Bangkok gevonden wat zelfs te boeken viel via internet, dus op met de taxi na eerst wat onderhandelen over de prijs (125B uiteindelijk, 7 gulden) naar het hotel. Achteraf gezien moet dat goedkoper hebben gekund, want met een tuk tuk betaalden wij later 60B . Het hotel kon vervolgens die reservering niet vinden, maar ze bleken genoeg kamers te hebben. Na inspectie van de kamer gingen we voor de airco kamer van 450B, Fl. 22,50.

De rest van de dag hebben we niets bijzonders meer gedaan om eerst maar eens wat te wennen aan de warmte.

Home
Begin

Dag 2 Bangkok

We wilden met de boot naar de Wat Phra Keo tempel en het grote paleis. In één van de straten bij de rivier de Chao Phraya liepen we rond te dwalen (we hadden de kaart nog niet echt in ons hoofd zitten) en werden we aangesproken door iemand, die een paleiswacht bleek te zijn. In goed Engels vertelde hij ons, na natuurlijk geïnformeerd te hebben waar we naar toe wilden, dat het paleis en de tempel tot 13.30 gesloten waren voor bezoek ivm. met een gebedsdienst.

Hij gaf ons vervolgens wat andere tips, zoals de Wat Indraviharn, die voornamelijk bekend staat om het 32 meter hoge buddha beeld. Hij bood aan om een Tuk Tuk aan te houden en die vervolgens te vertellen waar die ons naar toe moest brengen, maar het mooiste was nog wel dat als we geïnteresseerd waren in kleding hij nog een goede zaak wist en daar moesten we toch echt even gaan kijken.

De Wat Indraviharn was imposant vooral door de enorme hoogte van de buddha en omdat het de eerste tempel was die wij bezochten. Vervolgens werden we naar de Wat Benjamabophit gevoerd een veel kleinere tempel maar wel leuk om te zien omdat deze weer heel anders was als de vorige.

Wat Bejamabophit

Wat Bejamabophit

Daarna kwamen we bij Tommy's fashion terecht. Na verwend te worden met een ijskoude cola, die we wel konden gebruiken gezien de enorme hitte die dag moesten we allerlei plaatjes van pakken bekijken en werden uitgebreid allerlei stoffen getoond. Ik was het niet plan maar na ettelijke voorbeelden en discussie over wel of niet een pak kopen,  ben ik overstag gegaan. Uiteindelijk vind ik achteraf de koop goed maar heb ik wel spijt dat ik mij over heb laten halen. De prijs was goed, ongeveer Fl. 250 maar ik denk dat het goedkoper had gekund.

De tuk tuk was blijven wachten want die wilde zijn benzine bonnetjes, die hij van de winkel krijgt en bracht ons vervolgens naar het "grand palace". Hier liepen we eerst nog wat buiten rond het park Sanam Luang en toen werden we aangesproken door een Thai, een onderwijzer die op vakantie was en ook het paleis wilde bezoeken. Het paleis was echter nog dicht en daarom wilde hij eerst wat anders gaan bekijken. Hij was met een vriend en die zou hem wegbrengen met de auto. Hij bood vervolgens aan dat wij mee konden rijden als wij wilden. Wij zijn er maar niet op ingegaan ondanks zijn vriendelijkheid.

Vervolgens werden door een andere tuk tuk chauffeur aangesproken die ook al zei dat het paleis dicht was echter nu de hele dag en die wilde ons ook al andere dingen laten zien. Langzamerhand word je wat wijzer en toen zijn we zelf maar eens de ingang van het paleis gaan opzoeken en het bleek open te zijn.

Dit is een complex dat de Wat Phra Keo bevat alsmede het paleis. De Wat Phra Keo is verreweg de mooiste en heiligste tempel in Thailand en bevat het belangrijkste buddha beeld van Thailand, de smaragden buddha, die naar verluid uit de 15e eeuw stamt en van oorsprong uit Sri Lanka komt. Het paleis en de tempel zijn in een prachtig staat en absoluut de moeite waard om te zien, ondanks het toeristische karakter. De officiële, gratis rondleiding was moeilijk te volgen door de grote groep en het niet al te duidelijke Engels van de gids.

Wat Phra Keo bot        Wat Phra Keo Angkor Wat model         Grand palace Chakri Mahat Pasat    

       Bot                     Angkor Wat model        Chakri Mahat Pasat
Wat Phra Keo & grand palace

Eenmaal uit het paleis liepen we nog wat rond en toen werden we weer aangesproken en dit maal voor een boottocht door de khlongs (kanalen). Voor 400B (Fl. 20, 2 personen) hadden we een hele boot voor ons zelf. Prijs was wat hoog voor een tocht van een minuut of 20 maar goed het was wel aardig. Ook al om eens mee te maken om in een boot te zitten met een open automotor als aandrijving.

We hadden afgesproken dat hij ons terug zou brengen naar Banglamphu echter degene, die boot bestuurde wilde daarvan niet weten en vroeg daar nog eens 40B pp. voor. Afspraak is afspraak dus daar trapten we niet in. Eenmaal weer aan wal zijn we terug gaan lopen en wat schetste onze verbazing weer werden we aangesproken en weer voor kleding. Deze enerverende dag besloten we daarom dan ook om hem af te wimpelen doro te zeggen dat wij misschien wel de bus namen om de winkel te bezoeken, maar wij namen de eerste tuk tuk om terug naar het hotel te gaan en niet weer naar een winkel.


Home
Begin

Khlongs boattrip

Boattrip door de khlongs

Dag 3 trein naar Chiang Mai

We wilden de trein nemen naar Chiang Mai en wel overdag om wat meer van het land te kunnen zien. In het hotel bij een reisburootje geïnformeerd of zij wisten hoe laat de trein 's ochtends vertrekt en of daarvoor reserveren nodig is. De eerste trein vertrekt om 8.10 en reserveren was niet nodig werd ons verteld. Ok, wij dus om 6.45 op naar het station, eerst natuurlijk onderhandelen met een tuk tuk rijder over de prijs. We werden het eens op 40B voor ons allebei wat een hele scherpe prijs is. Waarschijnlijk deed hij het alleen omdat we z'n eerste klant van de dag waren en het bijgeloof in Thailand zegt dat een eerste klant geluk brengt.

Op het station aangekomen werden we eerst naar het goede loket verwezen door 2 zgn. gidsen. De man achter het loket wilde ons geen kaartje verkopen omdat de computer het niet deed. Een beetje achterdochtig geworden gingen we vervolgens naar een ander loket en die zei hetzelfde. Vervolgens kregen we die gidsen weer achter ons aan waar we heen wilden en of we niet met de bus wilden. Uiteindelijk kregen ze een stel andere toeristen mee en zijn wij toch ook maar meegegaan om te kijken wat mogelijk was. Hier boden ze een busticket aan voor ongeveer 600B maar dan moesten we nog wel naar het noordelijk busstation dwars door de ochtendspits en dat kost minstens een uur.

We zagen dat niet erg zitten en toen besloten wij om naar het station terug te gaan en eens verder te kijken. Daar zijn we vervolgens naar de infobalie gegaan en iemand daar vertelde in goed Engels dat waarschijnlijk over een kwartier de computer het weer zou doen en de verkoop verder ging. Een kwartier later, inmiddels 7.40 gingen ze inderdaad weer kaartjes verkopen en omdat de volgende trein pas om 15.00 zou gaan besloten we om gelijk de kaartjes te kopen en een 2e klas airco coupe werd het voor een prijs van 480 Bath pp (ongeveer Fl. 24,- voor een afstand van ongeveer 600 km).

Groot was onze verbazing om te zien dat we ook nog eens 2 gratis maaltijden in de trein geserveerd kregen (één warme en één bestaande uit cake en een donut) met frisdrank en thee of koffie. Ik zie de NS dat hier nog niet doen. Na 11 uur kwamen we aan in Chiang Mai. Hier werden we natuurlijk weer benaderd met de vraag waar we naar toe wilden en werden ons allerlei suggesties gedaan. Op basis van de Rough Guide besloten we om het Montri hotel te proberen. Het was even schrikken omtrent de prijs (750B) maar het bleek een grote, schone kamer met airco te zijn en voor deze keer deden we dat dan maar. Bovendien na een lange treinreis en om 21.00 hadden we geen zin om verder te zoeken.

Na aankomst wilden we nog wat gaan eten en iemand van het hotel vertelde ons dat vlakbij een buddhistisch festival aan de gang was, de Wat Ithanakin. Rondom de tempel Wat Chedi Luang speelde dit zich af en waren honderden mensen offers aan het brengen en aan het bidden. Bij de Wat Pan Tao, er vlak naast kwamen we in kontakt met een monnik, die het heel leuk vond om z'n gebrekkige Engels te oefenen en die zich een ongeluk schrok toen we hem vertelden dat we niet gelovig zijn. Hij kon zich niet voorstellen dat het mogelijk is. Daarnaast was het een leuke vent en vertelde hij ons ook wat achtergrond over de tempel en de mensen.

Chiang Mai Wat Tan Pao             
Wat Tan Pao          

                                       Home
  Begin

Chiang Mai begin

Dag 4 Chiang Mai

De volgende dag hebben we een taxi genomen naar de Doi Suthep, een berg (1668 mtr) even buiten Chiang Mai waarop de Wat Phra That Doi Suthep ligt. Enig onderhandelen leverde ons een prijs van 300B op. De oorspronkelijke chedi van de tempel (stupa, central toren van de tempel waarin as van belangrijke overleden bewaard wordt) stamt uit de 14e eeuw. De tempel is mooi maar eigenlijk is het uitzicht over Chiang Mai nog mooier.

Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Do Suthep

Na een uurtje zijn we met de taxi naar de Mon Tha Than Falls geweest, een kleine waterval halverwege de berg. De chauffeur heeft geprobeerd ons er naar toe te rijden maar kon maar tot 1 a 2 km ervoor komen, dankzij grote gaten in de onverharde weg. Het laatste stuk hebben we gelopen. De waterval viel een beetje tegen maar is waarschijnlijk later in het regenseizoen wat spectaculairder. Het is in ieder geval een plaats waar nagenoeg geen toeristen komen.

'S Middags hebben we een tuk tuk genomen om naar de Wat Phra Sing te gaan, waarschijnlijk de meest indrukwekkende tempel in Chiang Mai. Hier kwamen de monnik van de avond ervoor weer tegen en hij vertelde ons wat meer over de betekenis van de wandschilderingen. Daarna zijn we naar de Wat Chiang Man geweest, de oudste tempel en alleen de grote olifanten beelden en de buddha's achter tralies maakten het de moeite waard. De tuk tuk rijder smeekte ons bijna om vervolgens nog even bij de winkel van zijn broer langs te gaan. Het was een hele aardige jongen en daarom hebben we dat dan maar gedaan.

Tot slot hebben we ons af laten zetten bij de avond markt. Hier hebben we onze bagage uitgebreid met diverse t-shirts en polo's. Ik heb hier gekeken voor (namaak) Breitling horloge maar kwam bij diverse tentjes niet onder de 1200B uit en daar lieten de mensen mij echt op weg gaan wat toch aanduid dat het hun bodemprijs is. Het afdingen is iets wat je geacht wordt te doen ook door de mensen zelf, maar het is soms moeilijk als je merkt hoe blij ze zijn als ze uiteindelijk je toch wat verkopen ook al is het met een minieme winst.

Later op de avond hebben we op basis van Rough Guide een kroeg aan de andere kant van Chiang Mai opgezocht. Dit bleek een verkeerde keuze te zijn aangezien er niemand zat. Wanneer je in een hotel zit, moet je eigenlijk ook aan de mensen in het hotel vragen wat leuk is om naar toe te gaan en het niet baseren op een drie jaar oude uitgave van een reisgids.

Home
Begin

Chiang Mai begin

Dag 5 Mae Hong Son

In Chiang Mai besloten we om naar Mae Hong Son te gaan, een plaatsje in het noordwesten vlakbij de grens met Myanmar (Birma). We wilden naar wat meer natuur en een kleinere niet al te toeristische plaats. We zijn met het vliegtuig gegaan. Hier betaalden we de belachelijke prijs van 375B pp voor bij een reisburo in het hotel. Het is een afstand van ongeveer 230 km en is 25 minuten vliegen. Op het vliegveld aldaar stond een informatiebalie met iemand die een overzicht had van alle guesthouses, lokatie en de prijs. Erg makkelijk want daardoor kwamen we gelijk bij het Piya guesthouse terecht in het centrum naast een meertje. De kamers waren verwaarloosd maar schoon en voor 250B per nacht per kamer eigenlijk prima.

Wat Chong Klang en Kham

Wat Chong Klang en Wat Chong Klam

'S Middags zijn we de heuvel naast dorp opgegaan via een enorme hoeveelheid trappen. Na 20 minuten en hoop zweet ben je boven en heb je een prachtig uitzicht over het dorp. Daarnaast heb je prachttig zicht op landende en vertrekkende vliegtuigen. Op de heuvel vind je de Wat Doi kung Mu, een 19e eeuwse tempel. Nog even hoger ligt een nieuwe "bot", centrale gebouw van een tempel waar je een prachtig uitzicht over de heuvels in Birma hebt.

Birmese heuvels

Heuvels van Birma

Bij het reisburo naast het guesthouse hebben we voor de volgende dag een sightseeing toer geboekt. 's Avonds hebben we gegeten bij de "lakeside bar" en onder genot van veel te veel Singha (Thai bier), een plaatselijk band en een windje over het meer was het goed toeven daar.

Home
Begin

Mae Hong Son begin

Dag 6 Mae Hong Son en omgeving

We hadden gevraagd om wat van het gebied te kunnen zien, enkele niet al te toeristische dorpen te bekijken en dus niet naar de "long neck" dorpen (de alom bekende vrouwen met uitgerekte nekken door 10 a 20 zware ijzeren ringen om hun nek) te gaan.

Via een aantal vrij steile wegen kwamen we met de auto eerst in Mae Aew terecht. Dit een dorp op ongeveer 2 a 3 km van de grens en wordt bewoond door Kuomintang Chinezen, die door Mao China zijn uitgejaagd en waarvan een gedeelte hier en in Birma terecht is gekomen (naast degenen, die naar Taiwan zijn gegaan). De jongen van het reisburo was mee en die wist veel en goed over het gebied en de geschiedenis te vertellen. Dit gebied maakte deel uit van de gouden driehoek en niet zo heel lang geleden werd hier nog opium verbouwd.

Mae Aew

Mae Aew

Vervolgens zijn we in een dorp geweest waar zowel hmong als shan mensen woonden. Het hmong gedeelte zijn mensen afkomstig uit China en Mongolië terwijl de shan dus eigenlijk mensen uit de streek zijn. Hier hebben we thee gedronken bij de hoofdman van het dorp wiens dochter weer een vriend van de vrouw van de baas van het reisburo was.

Pha Sua Falls

Pha Sua Falls

Na de thee zijn we nog bij de Pha Sua Falls geweest, een leuke maar rustige waterval die later in het seizoen wel wat indrukwekkender zal zijn. Daarna zijn we nog bij de Fish Cave geweest, een typische touristen attractie waar een grote hoeveelheid vissen zich om onduidelijke reden verzamelt in een grot waar een rivier onder de berg vandaan komt.

We waren voor de hele dag 700B pp kwijt. Dat is natuurlijk niet veel maar we hebben ook niet geprobeerd om af te dingen. Ik weet ook niet of dat gekund had, want ik heb het gevoel dat net als eten en drinken dit dingen zijn waar je niet op hoort af te dingen, maar dat kan ook mijn westerse mentaliteit zijn. Daarnaast waren wij erg tevreden over de trip en was de gids goed. Later die dag hebben wij nog een paar biertjes met hem en zijn collega gedronken en dat was erg gezellig.

We besloten om in 1 keer terug te gaan naar Bangkok aangezien we beide geen zin hadden om weer in Chiang Mai te verblijven. We wilden hierna naar Kanchanaburi en daarvoor moet je over Bangkok. Voor de zekerheid reserveerden we voor de minibus van de volgende dag aangezien deze maar een beperkte capaciteit heeft. Wij wilden ook met de bus omdat de weg spectaculair zou zijn om te rijden. Helaas kwam het er niet van om een jungle trek te doen, lijkt mij heel mooi en blijft dus nog maar even op mijn verlanglijst staan en geeft meteen een reden om hier terug te keren.

Home
Begin

Mae Hong Son begin

Dag 7 van Mae Hong Son naar Bangkok

's Ochtend om 8 uur vertrok de bus en deed er 6 uur over om de 240 Km naar Chiang Mai af te leggen. Mooie reis maar vrij pittig omdat het erg warm was en de hellingen waarover de bus scheurde erg steil zijn. Kosten van de bus waren 180B pp.

Eenmaal in Chiang Mai aangekomen zijn wij met een tuk tuk naar het treinstation gegaan en daar bleek de eerst trein om 16.40 te gaan. We hebben een 2e klas slaapcoupe genomen voor 521B pp. Hier zaten echter geen maaltijden bij inbegrepen. In de trein hebben we ons om laten praten om een drie gangen maaltijd te nemen van maar liefst 150B. Achteraf gezien ben ik er zeker van dat er ook een andere menukaart moet zijn  aangezien wij Thaise mensen enkele maaltijden zagen gebruiken.

Het is een dergelijke coupe wel oppassen voor je spullen maar dat ging prima. De volgende ochtend om 6.00 uur kwamen we aan in Bangkok.

Home
Begin

Mae Hong Son begin

Dag 8 Bangkok

Een andere reden om nog naar Bangkok terug te gaan was dat we de kleding nog moesten passen, die wij gekocht hadden. We zijn weer naar de Sawasdee Bangkok Inn gegaan omdat dat prima bevallen was de eerste keer. Het was ook geen enkel probleem om hier om 6.30 's ochtends een kamer te krijgen daar. Na een douche en ontbijt gingen we dus richting die winkel. Eerst weer onderhandelen met een tuk tuk. Toen we eenmaal kenbaar maakten dat we naar die winkel wilden, kregen we een prijs van 20B aangeboden als we tenminste nog wel bij een andere winkel wilden gaan kijken. Het lukte niet om een normale prijs te krijgen zonder bij een andere winkel langs te gaan.

Na eenmaal die kleding gepast te hebben, maakten we afspraak dat ze de kleding op het vliegveld zouden afleveren aangezien wij nog wisten wanneer wij weer in Bangkok terug zouden zijn. Toen wij bij een volgende winkel binnen waren geweest, wilde de tuk tuk rijder bij nog een winkel langs want hij had nog niet genoeg benzinebonnetjes gehad. Nu begonnen we dat gezeur een beetje zat te worden en zijn we onderweg uitgestapt en alleen de 20B betaalt.

Gelukkig kwamen we toevallig langs de TAT (Thaise VVV) en hebben we eindelijk een kaart van Bangkok bemachtigd wat toch wel erg makkelijk was omdat we op dat moment een beetje de weg kwijt waren. Teruglopend door Banglamphu werden we vervolgens aangesproken door iemand die ons naar het Thaise exportcentrum verwees omdat dit toevallig vandaag voor publiek open was en je daar voor een goede prijs hele goed pakken kan kopen. Ook dit verhaal klonk weer erg overtuigend maar we zijn er toch maar niet op ingegaan. Langzamerhand begonnen wij genoeg te krijgen van al die verhalen en leerden wij ook die te negeren.

Eenmaal terug in het hotel heb ik voor het eerst in mijn leven een massage genomen. Een uur kostte 120B en ik moet zeggen ik vond het heerlijk.

Koh Tao

Klik op de foto om het
2e gedeelte te zien met

Kanchanaburi, Koh Tao en Bangkok

Home
Begin

Bangkok deel 2
Kanchanaburi
Koh Tao
Bangkok deel 3

Laatst gewijzigd: 22-10-98


© 1998: Jeroen promo
(Verwijder de x voor email)