Ierland

Home

In November 1998 ben ik voor 10 dagen naar Ierland gegaan om een aantal Ierse vrienden op te zoeken die ik gedurende mijn reis naar Peru ontmoet heb en om eens wat meer van Ierland te zien. Daarnaast had ik nog wat dagen over tussen 2 banen in.   Samen met een Amerikaan, Scott, die ik in Peru heb ik  ontmoet en vriendin Shelley zijn wij tien dagen op stap geweest.

Dublin

Ik kwam op vrijdagmiddag aan en werd opgehaald door mijn Ierse kennisen. Zij namen mij eerst mee naar de Chinees voor een overheerlijke Dim Sum. 's Avonds ben ik met een dochter, haar vriend en zijn broer uitgeweest en kwam terecht in de pub The International. Hier speelde een blues band in zaaltje boven de kroeg en dat was heel leuk, mede natuurlijk door het alom aanwezige bier.

Wexford

Zaterdag hebben we eerst Scott en Shelley van het vliegveld opgehaald na natuurlijk bacon, eggs en saucissages als ontbijt (ik heb nog nooit zoveel eieren in een week gegeten en moest daarna afkicken). Daarna ben ik met Eddy, de Ier waarbij wij het eerste weekend logeerden naar Wexford geweest. Zij hebben daar een tweede huis. Onderweg hebben we een korte stop gemaakt bij het St. JohnsTowne Castle, het eerste kasteel van deze reis. Daarna hebben we geluncht in Kilmore Quay, een klein kustplaatsje bij The Silver Fox en heb ik een vismaaltijd gehad, waarvan ik mij niet kan heugen ooit zoiets lekkers gegeten te hebben.

 

St. Johnstowne castle

St. Johnstowne Castle

 

Wicklow mountains

Zondag hebben we een wandeling in de Wicklow mountains gemaakt rondom Scar mountain bij het plaatsje Roundwood. Dit ligt ongeveer een uur rijden ten zuiden van Dublin. Gelukkig hadden wij prachtig weer en was het uitzicht prachtig.

 

meertje    animal farm uitzicht    nog een uitzicht

Drie verschillende uitzichten rondom Scar

 

Glendalough, Kilkenny en Clonmel

Maandagochtend hebben wij de auto opgehaald en zijn wij uit Dublin vertrokken. Ongeveer 30 km ten zuiden van Dublin zijn wij gestopt in Glendalough. Hier bevind zich een klooster gesticht door St. Kevin in de 6e eeuw na C. De kerk is grootste trekpleister en stamt uit de 11e eeuw. Daarnaast liggen twee meertjes waarom nog een aantal andere bezienswaardigheden liggen. Het geheel was een beetje teleurstellend.

Bovenste meer Glendalough

Het bovenste meer bij Glendalough

Vervolgens zijn wij doorgereden naar Kilkenny. Deze stad was in de 17e eeuw een van de belangrijkste steden van Ierland en staat met name bekend om zijn kasteel. Echter helaas was het kasteel dicht op deze dag. Wij zijn vervolgens naar St. Canice's Cathedral gegaan. Deze kerk stamt uit de 13e eeuw en is in een prachtige staat en absoluut de moeite waard.

St. Canices

St. Canices

Daarna zijn wij doorgereden naar Clonmel om daar te overnachten. Voor 16 pond (Fl 48) per persoon verbleven wij in Benuela B&B. 's Avonds zijn wij wezen eten bij Sean Tiernens en dat was erg goed. Vlak daarnaast zit de pub Lonegans en daar speelde een hele goede band.

 

Cahir, Killarney, Ring of Kerry

De volgende dag zijn wij allereerst naar Cahir gereden. Cahir staat bekend om zijn kasteel dat een van de grootste en best bewaarde in Ierland is. De oorsprong van het kasteel is waarschijnlijk uit de 13e eeuw, maar het grootste gedeelte van het huidige kasteel stamt uit de tijd van de familie Butler in de 15e en 16e eeuw. Wij wilden ook het Swiss cottage bezoeken in Cahir maar dankzij de geweldige aanwijzigingen op de borden in Ierland lukte het niet om dat te vinden.

Vanuit Cahir zijn wij doorgereden naar Killarney, een grote plaats in het zuidwesten van Ierland. Hier zijn wij nog dezelfde dag naar Ross Castle geweest. Echter pech deze was ook dicht.

Richting Ross castle

Kraaien op de borden richting Ross Castle

Vervolgens zijn wij naar het Muckross huis gegaan. Dit landhuis is gebouwd in 1843 en is nog in originele staat. De tuinen rondom dit huis zijn ontzettend mooi en absoluut een bezoek waard. Wij waren er laat op de middag en toen was er eigenlijk al te weinig licht om de tuinen goed te kunnen bekijken. Die avond hebben wij in Killarney geslapen in de Fairview B&B, die mooi is ingericht en vlakbij het centrum ligt in College St. De prijs is ook redelijk, namelijk 18,5 pond per persoon.

De volgende dag hebben wij de Ring of Kerry gereden. Deze beroemde rondrit over het schiereiland Iveragh vonden wij tegenvallen. Wij hebben nog een kleine stop gemaakt in Ballinskelligs om de 13e eeuwse kerk te bekijken en dat was wel aardig omdat deze aan de rand van de zee staat. De kerk wordt ook bedreigd met instorting door een oprukkende zee. Alle graven staan in de richting van de zee wat toch wel een indrukwekkend gezicht is.

Vanuit de ring of Kerry zijn wij gelijk doorgereden richting Dingle. Een plaatsje op het volgende schiereiland. De tocht is dus prima in 1 dag te doen. Ik denk wel dat dit zomers met een hoop bussen op de weg een stuk langer zal duren aangezien het allemaal smalle wegen zijn waarop het moeilijk passeren is.

Dingle

Het plaatsje Dingle ligt midden op het gelijknamige schiereiland en staat voornamelijk bekend om zijn haven en later als centrum voor smokkelactiviteiten. Voor wat betreft de B&B deze keer kwamen wij terecht in The Old Mill House waar wij voor 17 pond een uitstekende accommodatie vonden. De eigenaresse Veronica Houlihan kan je via email bereiken op verhoul@iol.ie en de B&B zit op Avondale St. vlak achter het centrum. 's Avonds zijn wij in de pub Droichead Beag terechtgekomen en dat is hele gezellige pub vol met Ieren en enkele verdwaalde tourist. Daarnaast was er ook live-muziek. Wij kwamen daar een Amerikaan tegen die pas 4 weken in Ierland was en in Dublin een Iers meisje had ontmoet waar hij verliefd op was geworden. Het leuke was dat het wederzijds was en hij nu wil blijven. Amusant werd het toen hij vertelde dat hij haar ouders had ontmoet en dat zij hem vertelden "weet je wel dat huwelijk een serieuse zaak is in Ierland jonge man ?"

De volgende dag wilden wij eigenlijk eerst met een boot de baai in om Fungi de dolfijn te zien. Deze dolfijn zit al sinds 1986 in de baai en staat bekend om zijn vriendelijk contact met mensen. De dolfijn leeft in het wild en niemand heeft enig idee waarom die hier trecht gekomen is en daar blijft. De georganiseerde boottochten kosten zes pond, die je echter alleen hoeft te betalen als je Fungi ziet. De boot vertrekt alleen 's middags tweemaal en dus zijn wij eerst de Sleahead tocht gaan rijden.

uitzicht Sleahead toer

Uitzicht tijdens de Sleahead tocht

De Sleahead tocht is echt de moeite waard want hier kregen wij eindelijk een goede indruk van de Ierse kust met steile kliffen en prachtige uitzichten. Wij wilden een bezoek brengen aan het centrum over de Blasket eilanden, maar dit was helaas gesloten. Onderweg hebben wij nog een kleine stop gemaakt bij de Gallarus Oratory. Dit is een 12e eeuwse kerk en is in prachtige staat.

's Middags konden wij eindelijk de boot nemen om Fungi te bekijken. Dit was heel leuk, omdat hij heel dicht langs de boot komt uit eigen wil net alsof hij gedag wil zeggen. Foto's nemen van hem was heel moeilijk omdat je hem niet ziet aankomen en hij heel snel opduikt en weer verdwijnt.

Fungi

Fungi

 

Kilkee, Cliffs of Moher, Ennis

Vanuit Dingle zijn wij nog dezelfde dag naar Kilkee gereden op weg naar de Cliffs of Moher. Kilkee is een typische badplaats en schijnt zomers heel druk te zijn met voornamelijk Ieren en Engelsen. Wij hebben overnacht in de Bay View B&b voor 17 pond per persoon weer. Dit is een mooie B&b in O'Connell St. maar het was wel een beetje verwaarloosd.

De volgende dag moesten wij nog ongeveer 50 km afleggen om bij de cliffs of Moher te komen. Dit zijn de grootste en beroemdste kliffen van Ierland met een hoogte van 650 foot (dat is ruim 200 meter geloof ik). Je komt via de weg gemakkelijk uit in het centrale bezoekerscentrum waar je al bij O'Briens tower bent.

O'Briens Tower     Uitzicht hike

O'Briens Tower en een uitzicht tijdens de hike

Via de kliffen kan je een tocht maken van ongeveer 8 km richting Hags Head op de punt van het schiereiland waar nog een uitkijk toren staat. Dit punt is ook via de weg en een korte wandeltocht te bereiken maar wij hebben die weg niet gevonden. Wij hebben daarom de tocht gemaakt vanaf O'Briens tower naar Hags Head en weer terug.  De tocht is absoluut de moeite waard. Je doet er ongeveer 1,5 uur over, maar je moet wel uitkijken waar je loopt want op sommige plekken loopt het pad op ongeveer een meter van de rand. Een andere aanrader is om bergschoenen mee te nemen. Wij hadden droog weer maar het pad was vrij glad door reeds gevallen regen.

Hags Head

Uitzicht vanaf Hags Head

's Avonds hebben wij overnacht in Ennis. Dit is een redelijk grote plaats even ten noorden van Limerick. Over Ennis valt weinig te vertellen behalve dat wij terecht kwamen in Laurel Lodge op Clare Road en dat ik voor de eerste keer meer moest betalen dan mijn reisgenoten, die een 2-persoonskamer hadden en ik natuurlijk een 1-persoons. Verder is de accommodatie goed en was het ontbijt zelfs de beste die wij hebben gehad. 's Avonds zijn wij nog in een pub geweest waar ik de naam niet meer van weet, maar waar ik mij wel van herinner dat de live-muziek erg slecht was.

De volgende dag was het tijd om weer richting Dublin te gaan. Vanuit Ennis was het nog een uur of 4 a 5 rijden en om niet al te vroeg aan te komen, zijn wij nog even gestopt bij Bunratty castle dat even ten noorden van Limerick ligt. Dit kasteel is gebouwd in 1425 en is 1954 compleet gerestaureerd. Een van de suppoosten gaf ons een uitgebreide en interessante toedracht over het kasteel. Een typische touristen plek is dit wel maar zeker de moeite ward. Er worden ook authentieke avonden georganiseerd. Wij hebben dat niet meegemaakt maar dat kan zeker leuk zijn.

Bunratty Castle

Bunratty Castle

 

Slotakkord

Vervolgens zijn wij teruggereden naar Dublin en hebben wij wederom overnacht bij onze Ierse vrienden. Na een overvloedig diner vergezeld van heel veel drank was het helaas weer tijd om te vetrekken. De volgende ochtend moest ik om 6 uur op het vliegveld zijn en zijn ze zo vriendelijk geweest om mij te brengen op dat on-christelijke uur.

Ierland is een prachtig land en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Als je van wandelen houdt, kan je er prachtige tochten maken. Ik ben geen liefhebber van wandelen maar de twee tochten, die wij gemaakt hebben, waren prachtig. Een nadeel van deze tijd was dat een aantal bezienswaardigheden dicht waren, maar het was lekker rustig en de kleuren van de omgeving waren in deze tijd van het jaar prachtig. Ik moet wel hieraan toevoegen dat wij geluk hadden met het weer. Wij hadden maar 2 dagen met regen. Verder wil alleen nog de opmerkelijke gastvrijheid en vriendelijkhed van de mensen noemen.

Tot slot dan wil ik Eddy, Clodagh, Wally, Ger, Pat en Joe bedanken voor hun te gekke ontvangst en gastvrijheid.

Home

Laatst gewijzigd: 05-12-98


1998: Jeroen promo
(Verwijder de x voor email)